Examen

Ben je geslaagd voor het theorie-examen? En ben je er aan toe om af te rijden? Dan plannen we in overleg het praktijkexamen. Of je doet eerst een tussentijdse toets. 

 

Tussentijdse toets

Een tussentijdse toets is eigenlijk een ‘nep’ praktijkexamen. Deze verloopt precies hetzelfde, en je test je vorderingen ermee. Bovendien is het een goede kans om alvast te wennen aan het ‘echte’ examen en eventuele zenuwen weg te nemen. Ook kun je met de tussentijdse toets vrijstelling verdienen voor (een van de) bijzondere manoeuvres (stop-, parkeer- en omkeeropdrachten). Tijdens je eerstvolgende praktijkexamen hoef je deze manoeuvres dan niet meer te verrichten.

 

Afrijden wanneer je er klaar voor bent

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk afrijden. Maar besef wel dat het praktijkexamen €245,- kost! En nog veel belangrijker: dat je in de toekomst veilig en verantwoord aan het verkeer wilt deelnemen. Om te voorkomen dat je té snel afrijdt, houd ik je op de hoogte van je rijvaardigheid en vordering. En beslissen we samen wanneer je er écht klaar voor bent. Is het zover? Dan vraag ik, als instructeur, het praktijkexamen aan. Meestal kun je dan tussen 4 en 7 weken afrijden.

 

Het praktijkexamen  
Het praktijkexamen duurt ongeveer 55 minuten, inclusief introductie en eindgesprek met de examinator. Een deel van de rit rijd je zelfstandig – op basis van een oriëntatiepunt of een cluster van opdrachten. Per 1 september 2011 kan dat ook op basis van een navigatiesysteem. De examinator kijkt tijdens de rit of je zelfstandig genoeg bent om veilig aan het verkeer deel te nemen. Hij of zij beoordeelt je rijvaardigheid uiteindelijk op 7 onderdelen, waaronder in- en uitvoegen, gedrag bij kruispunten en bijzondere manoeuvres.

 

Meer weten?
Meer praktische en uitgebreide informatie over het praktijkexamen lees je op de site van het CBR.